Rutte tempert verwachtingen militaire missie

Het is nog verre van zeker dat er een militaire missie naar Oost-Oekraïne komt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens het debat over de nasleep van de crash met vlucht MH17. Het kabinet heeft te maken met heel veel geopolitieke kwesties. “Ik sluit niet uit dat het uiteindelijk vastloopt.” 

Het kabinet stuurde donderdagavond een zogeheten notificatiebrief naar de Tweede Kamer waarin staat dat de regering de mogelijkheid van een militaire missie onderzoekt. Normaal gesproken leidt dat tot een zogeheten artikel 100-brief waarin de missie wordt aangekondigd. Maar Rutte benadrukte dat dat in dit geval wel eens niet kan gebeuren. 

“Dat is geen zekerheid. We hebben te maken met heel veel geopolitieke kwesties.” Rutte zei dat het kabinet momenteel op heel veel borden tegelijk schaakt. Sturen van militairen kan alleen met toestemming van Rusland, Oekraïne en de separatisten. Ook moet er een volkenrechtelijk mandaat komen. 

“Op al die diplomatieke fronten wordt intensief gesproken naar wat mogelijk is”, zei Rutte. “Ik sluit niet uit dat het uiteindelijk vastloopt. In dat geval gaan we door zoals nu.” Dan gaat het om de uitzending van de veertig marechaussees die gaan meehelpen met het onderzoek op de rampplek. 

Onder meer ex-PVV’er Louis Bontes hield een vurig pleidooi voor het sturen van special forces naar de rampplek. Zijn betoog is de premier uit het hart gegrepen. “Ook ik denk wel eens een keer: send in the marines.” Maar het kabinet moet ‘heel zorgvuldig coalities’ bouwen. En of die een vergaand militair karakter zullen hebben of niet, dat is nog te bezien.