Tien miljoen euro schade door wolkbreuken

De extreme regenval die maandag over een groot deel van Nederland trok, heeft voor zeker tien miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars na een eerste schatting. Hierin is alleen schade van particulieren meegenomen. 

Over de schade aan bedrijven of in de agrarische sector is nog niets te zeggen. “Dat is voor ons veel moeilijker te berekenen. Sowieso is de agrarische schade bijvoorbeeld pas na lange tijd zichtbaar”, aldus de woordvoerder. 

Het verbond noemt het schadebedrag ‘fors’. Vergelijkbare wolkbreuken in combinatie met windstoten zorgden vorig jaar voor een half miljoen of hooguit twee miljoen schade. “En nu was echt alleen sprake van regen. We kunnen dus wel spreken van forse neerslagschade.” 

De wolkbreuken leidden op veel plekken tot wateroverlast. In sommige plaatsen zoals in Alphen aan den Rijn viel in twaalf uur tijd ruim twee keer de maandhoeveelheid aan regen. Normaal gesproken valt in de hele maand juli ruim 75 millimeter. 

In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Flevoland en Gelderland gold urenlang code oranje voor extreem weer. Veel brandweerkorpsen hadden hun handen de hele dag vol aan de vele meldingen. 

Uit een inventarisatie van alarmeringen.nl blijkt dat de hulpdiensten tussen zondagnacht en maandagavond ruim achthonderd keer moesten uitrukken. Uit de regio Gelderland-Midden kwamen de meeste alarmeringen: zo’n tweehonderd. 

Dinsdagmiddag kunnen in het zuidoosten van het land opnieuw enkele onweersbuien ontstaan met hagel en lokaal veel neerslag. Voor Noord-Brabant en Limburg is code geel, dat staat voor gevaarlijk weer, afgekondigd.