Aboutaleb praat met joodse gemeenschap

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft maandag een gesprek gehad met enkele vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in de Maasstad. Hij wilde naar aanleiding van de gespannen situatie in het Midden-Oosten en de demonstraties in Nederland weten wat er leeft onder joden. Dat meldt de gemeente. 

Aboutaleb benadrukte tijdens het gesprek dat de onderlinge verhoudingen in de stad door het conflict nooit mogen ontaarden in vijandelijkheden. Hij wil na de zomer met diverse groeperingen om de tafel om met ‘een gezamenlijke agenda voor een stabiele Rotterdamse samenleving te komen’. 

Bij het gesprek waren onder meer de Nederlands-Israëlitische Gemeente Rotterdam, de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam en de Coalitie Rotterdammers voor Mekaar. Ook politiechef Frank Paauw was aanwezig. 

Afgelopen week werden meerdere betogingen gehouden naar aanleiding van het opgelaaide geweld in de Gazastrook. In Den Haag liep donderdagavond een pro-Palestijnse demonstratie uit de hand. Zondagmiddag liepen duizenden demonstranten een protestmars in Rotterdam. Dat gebeurde zonder noemenswaardige problemen. 

In een gezamenlijke brief aan premier Mark Rutte (VVD) pleitten de joodse kerkgenootschappen in Nederland maandag nog voor een zerotolerancebeleid wat betreft antisemitische demonstraties. Ze vinden het onbestaanbaar dat gemeente en politie niets deden tegen het vermeende anti-joodse karakter van de betoging.