KNMI waarschuwt voor extreem weer in westen

Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant code oranje voor extreem weer afgekondigd. Vanwege de zware regenval kampen en het westen midden van het land veel wateroverlast. Maandagmiddag komen opnieuw buien tot ontwikkeling. 

De hevige regenbuien hebben ervoor gezorgd dat in Alphen aan den Rijn in ruim twaalf uur tijd ruim twee keer de maandhoeveelheid aan regen is gevallen. Sinds zondagavond viel zo’n 160 millimeter, terwijl normaal in juli tachtig millimeter valt. Ook in andere plaatsen viel al meer dan honderd millimeter water. Een woordvoerder van weeronline.nl verwacht dat de grens van tweehonderd millimeter maandagmiddag zeker wordt gehaald. 

De hulpdiensten hebben hun handen vol aan het regenwater. De veiligheidsregio’s hebben sinds maandagochtend honderden meldingen gekregen van ondergelopen straten, huizen en tunnels. Een woordvoerder van de veiligheidsregio in Brabant raadt mensen aan om binnen te blijven. 

Het contrast met de provincies Groningen en Drenthe is overigens groot. In Groningen is het zelfs zomers warm met veel zon.