Categories Nieuws Artikelen

Marokkanen: onthoud je van antisemitische leuzen

Betogers die meelopen in pro-Gaza-demonstraties moeten het gezonde verstand gebruiken en zich nadrukkelijk onthouden van antisemitische uitspraken. Die oproep doet het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) vrijdag. De organisatie kan zich absoluut niet vinden in jongeren die zich achter jihadleger ISIS scharen. 

“Gebruik je verstand, kom op voor de mensenrechten maar onthoud je van gekke uitspraken”, zegt SMN-voorzitter Ahmed Charifi. Vrijdag wordt opnieuw gedemonstreerd in Den Haag en zondag staat een grote demonstratie in Amsterdam op stapel. “Gaza roept veel emotie op, ook bij mij, maar dat betekent niet dat wij in Nederland al die haat en nijd moeten overnemen.” 

Bij verschillende pro-Gaza-demonstraties kwam het de afgelopen weken tot flink wat ongeregeldheden. Daarbij werden antisemitische leuzen gescandeerd. In sommige gevallen werd zelfs opgeroepen joden te doden. Tijdens de demonstraties droegen veel betogers ook vlaggen van ISIS, de streng islamitische terreurgroep die grote delen van Irak en Syrië heeft veroverd. 

“Die ideeën kunnen wij absoluut niet volgen”, benadrukt Charifi. “Het is prima om te demonstreren, het is zelfs een goede manier om emoties te kanaliseren. Demonstranten moeten alleen niet vergeten waarvoor ze demonstreren. Het gaat om een vuile oorlog, waarbij vrouwen en kinderen worden gedood. Het moet gaan over mensenrechten.” 

De Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland nam eerder op de dag afstand van antisemitische incidenten door moslimjongeren. Ze maken zich zorgen over het toenemende aantal geweldsincidenten en uitingen van haat richting joden en moslims. Charifi zegt zich ook volledig achter die oproep te scharen.