Het stadsbestuur van Amsterdam moet per direct alle ruimte nemen en krijgen om de hoofdstad weer ‘loveable’ voor bezoekers en ‘liveable’ voor bewoners te maken. Die dringende oproep doet directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes vrijdag in NRC Handelsblad. De charme van Amsterdam is volgens hem ‘verbleekt’.
Door de heropening van onder meer het Rijksmuseum ervaart de stad volgens Pijbes dit jaar voor het eerst in volle omvang wat het betekent om een ‘attractieve stad te zijn voor bezoekers uit binnen- en buitenland’. Maar, zo waarschuwt hij, het is zaak om de aanzwellende bezoekersstroom op passende wijze op te vangen.
Daarvoor zijn al enkele maatregelen genomen, maar die gaan volgens de museumdirecteur lang niet ver genoeg. “Iedereen die dagelijks de stad bezoekt, ziet dat de grenzen van de groei van de afgelopen jaren zijn bereikt: het zwerfvuil, de irritaties, de rijen. Amsterdam wordt vies, vuig en te vol. Het is tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam”, aldus Pijbes.
Hij doet daarvoor een paar suggesties. Zo moeten de in april aangekondigde maatregelen tegen de ‘smerige’ gevolgen van de ambulante straathandel en het daarmee samenhangende zwerfvuil ‘eindelijk worden uitgevoerd’. Ook moet er een plan van aanpak komen tegen de ‘levensgevaarlijke’ en illegale shortstay-kamerverhuur.
Verder functioneren de taxi’s volgens Pijbes nog lang niet naar behoren en moet nagedacht worden over de meest vervuilende vorm van toerisme: de cruisevaart. Ook bepleit de museumdirecteur dat er ‘nu eindelijk’ voldoende fietsenstallingen gebouwd moeten worden en dat er een eind moet komen aan de ‘middeleeuwse manier’ van huisvuil aanbieden in de binnenstad en rondom het Museumplein.
Pijbes besluit zijn relaas met de mededeling dat Amsterdam een fantastische stad is en een visitekaartje voor Nederland, maar dat volgens hem de tijd dringt om gasten van uit de hele wereld fatsoenlijk op te vangen.