Kabinet geeft extra geld voor Rode Kruis in Gaza

Het kabinet heeft nog eens 750 duizend euro overgemaakt aan het Rode Kruis voor hulp aan de bevolking van Gaza. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking zaterdag laten weten. Vorige week werd al een half miljoen euro gestort op een rekening van het Rode Kruis en in mei werd via de Verenigde Naties anderhalf miljoen euro ter beschikking gesteld voor noodhulp in Gaza. 

Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is hulp hard nodig. “De situatie in Gaza is op veel plaatsen verschrikkelijk. De meeste slachtoffers zijn onschuldige mensen die niets met de strijd te maken hebben, onder wie veel kinderen. Er is gebrek aan alles. Daarom moet er hulp blijven komen.” 

De strijd in het zeer dichtbevolkte Gaza woedt in alle hevigheid. De behoefte aan noodhulp wordt door de Palestijnse Rode Halve Maan geschat op 14,5 miljoen dollar. Daarvan is tot nu toe slechts zestien procent bijeengebracht. “Nederland maakt nu -opnieuw- een belangrijk gebaar. Maar ik reken erop dat ook andere landen over de brug komen”, aldus minister Ploumen.