Pietengilde in beroep tegen uitspraak Zwarte Piet

Het Pietengilde gaat in beroep tegen een uitspraak die de Amsterdamse rechtbank heeft gedaan over Zwarte Piet. Dat meldt de stichting woensdag. De rechters bestempelden de knecht van Sinterklaas begin juli als een ‘negatieve stereotypering van zwarte mensen’. 

De uitspraak brengt het voortbestaan van Zwarte Piet in gevaar, stelt voorzitter van het Pietengilde Marc Giling. De knecht heeft volgens hem niets te maken met racisme. Het hoger beroep wordt dan ook ingesteld ‘voor de bescherming van Zwarte Piet’. De stichting wil de zaak betalen met crowdfunding. 

Het Pietengilde behoorde niet tot de partijen die in eerste instantie bij de rechtszaak betrokken waren, maar heeft besloten nu alsnog in te stappen. “We hebben deze discussie heel lang aan ons voorbij laten gaan, maar deze uitspraak gaat ons te ver. Zwarte Piet is een positieve en lieve figuur”, zegt Giling. 

De stichting kan als zogenoemde belanghebbende hoger beroep instellen tegen het vonnis van de rechtbank. Het Pietengilde moet dan wel kunnen aantonen belang te hebben bij een nieuwe uitspraak, in dit geval door het gerechtshof. 

Giling richtte de club in mei op om Zwarte Piet ‘een stem te geven’ in de discussie die rond zijn verschijning was ontstaan. Inmiddels vertegenwoordigt het gilde naar eigen zeggen honderden pieten. 

Het zwart van de pieten hoort volgens Giling bij de Europese traditie van het midwinterfeest. “Het heeft niets te maken met racisme. We willen graag in gesprek met de tegenstanders, maar Zwarte Piet abrupt veranderen gaat niet.” 

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt naar verwachting woensdag of donderdag een besluit over een hoger beroep in de zaak. Vanwege het kwetsende karakter van Zwarte Piet moest de burgemeester van de rechtbank opnieuw kijken naar de vergunning die hij vorig jaar verleende voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.