Werkstraf geëist voor discriminerende ‘negermail’

Een 29-jarige medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem krijgt als het aan justitie ligt een werkstraf van veertig uur. De verdachte, Ruben W., staat terecht voor discriminatie wegens ras. W. stuurde in november een e-mail met de tekst “Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)” per ongeluk aan een man van Surinaamse afkomst die stage wilde lopen. 

W. bekende tegenover de rechtbank in Arnhem de e-mail te hebben verstuurd. “Ik begrijp achteraf echt niet waarom ik het zo verwoord heb. Ik kan mijzelf wel voor mijn kop slaan”, zei W. De Arnhemmer ontkende dat de gewraakte mail discriminerend bedoeld was. “Het was eigenlijk meer bedoeld als grapje naar mijn werkgever. Zijn huidskleur was absoluut niet de reden waarom we hem hebben afgewezen.” Volgens W. beschikte de stagiair, de destijds 23-jarige student Jeffrey Koorndijk, niet over een relevant cv. 

Na het incident belde Koorndijk het elektronicabedrijf om opheldering te vragen. In dat gesprek werd volgens Koorndijks advocaat Naim Menouar ‘opvallend laconiek’ gereageerd. Rechtstreekse excuses hebben de verzender en het bedrijf volgens hem nooit gemaakt. De advocaat noemde de e-mail ‘uitermate beledigend en discriminerend’. “De eer en waardigheid van mijn cliënt zijn gekrenkt”, aldus de raadsman. De advocaat eist ruim 1900 euro schadevergoeding. 

Het incident zorgde op sociale media voor veel ophef. Zowel W. als eigenaar van de elektronicazaak werd na het incident bedreigd. “Ons bedrijf heeft honderden dreigmails ontvangen”, zei W. Volgens Menouar zijn er ook aan het adres van Koorndijk bedreigingen geuit. 

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt over twee weken verwacht.