Aantal plofkraken spectaculair gedaald

Het aantal plofkraken is in de eerste helft van dit jaar met maar liefst 86 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag. In de eerste zes maanden van het jaar werden ‘slechts’ dertien plofkraken gepleegd. 

De dalende trend wordt daarmee volgens de NVB doorgezet. In de eerste helft van 2013 stond de teller nog op 93 plofkraken, het aantal daalde in het tweede halfjaar naar 36. Voor de dertien kraken in de eerste helft van dit jaar heeft de politie zeven verdachten kunnen arresteren, meldt de NVB. 

De politie werkt bij de opsporing van de verdachten samen met de banken en het Openbaar Ministerie. Die samenwerking is volgens het hoofd veiligheidszaken van de NVB Yvonne Willemsen ‘essentieel’. “Op die manier kunnen er ook de komende tijd arrestaties blijven volgen.” 

Ze laat verder weten blij te zijn met de daling van het aantal plofkraken, maar zegt te blijven investeren in ‘nieuwe en toekomstbestendige maatregelen’ om kraken te voorkomen. “Criminelen zullen het blijven proberen.” 

Banken investeren tientallen miljoenen euro’s in maatregelen om een plofkraak te laten mislukken en het geld onbruikbaar te maken waardoor de kans op buit kleiner wordt. De kraken veroorzaken veel schade aan gebouwen en geldautomaten.