PVV vraagt Van Aartsen af te treden

De Haagse PVV heeft tijdens de spoedvergadering over de demonstraties in de Schilderswijk een motie ingediend waarin burgemeester Van Aartsen wordt gevraagd af te treden. Alleen de zes PVV-leden in de raad stemden voor, waardoor de motie werd afgewezen. De VVD sprak van een ‘belachelijke motie’. 

De motie werd ingediend door PVV-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad Léon de Jong. Door alle demonstraties in de Haagse Schilderswijk te verbieden buigt Van Aartsen volgens hem voor islamitisch tuig. “Met geweld dreigen helpt en dat is schandalig.” 

De Jong zei dat de vlag van de Islamitische Staat (IS) wappert in de Schilderswijk. “De wereld kon zien hoe IS-aanhangers hun gang konden gaan.” Volgens hem heeft Van Aartsen de wijk weggegeven. Hij zei te hopen dat tienduizenden mensen komen naar een eerder geplande demonstratie in de wijk, op 20 september. 

SP-fractievoorzitter Bart van Kent stelde hierop dat deze demonstratie wordt georganiseerd door rechts-extremisten. “Ik vind het een grof schandaal, het is een buitengewoon ongeloofwaardig verhaal dat de PVV hier durft te beweren op te komen voor de joodse gemeenschap.” Ook zei hij dat Van Aartsen juist gehoor geeft aan een oproep van de inwoners van de Schilderswijk door verdere demonstraties te verbieden. 

Verder stelde De Jong dat de Schilderswijk een kalifaat is geworden. Andere fracties wezen er vervolgens op dat moskeeën afstand hebben genomen van IS en dat naar schatting maar enkele tientallen van de dertigduizend inwoners van de wijk IS een warm hart toedragen. De Jong stelde dat op straat toch te merken is dat de sharia in de wijk begint te gelden.