Asscher: scholen moeten antisemitisme bestrijden

Scholen moeten een grotere rol gaan spelen in de bestrijding van antisemitisme in Nederland. Het kabinet gaat docenten daarom helpen om antisemitisme en discriminatie beter bespreekbaar te maken in de klaslokalen. Dat heeft vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vrijdag gezegd in Den Haag. 

“Helaas is antisemitisme ook in ons land nooit weggeweest,” zei Asscher. “Je ziet veel verontrustende incidenten. De afgelopen maanden zijn we in een nieuwe fase gekomen met in mijn ogen echt afschuwelijk uitingen in de straten van Den Haag en op andere plekken.” 

Samen met minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) organiseert de bewindsman op korte termijn rondetafelgesprekken over discriminatie en antisemitisme. Op scholen wordt meer ingezet op het wegnemen van vooroordelen door joden, islamieten en homoseksuelen over hun eigen ervaringen te laten vertellen. 

Asscher erkent dat het een probleem is dat veel leraren antisemitisme überhaupt niet aan de orde durven stellen in het klaslokaal. De bewindsman wil dat schooldirecties daarom pontificaal achter hun docenten gaan staan. “Het is een kwestie van lange adem.” 

De afspraken vloeien voort uit overleg dat eerder deze maand op het Catshuis werd gehouden met joodse organisaties. Het kabinet nam toen krachtig afstand van elke vorm van discriminatie en antisemitisme.