Pro Patria niet naar rechter om demonstratieverbod

De groep Pro Patria stapt niet naar de rechter vanwege het demonstratieverbod dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen donderdag aankondigde. De groep wilde 20 september een demonstratie tegen de Islamitische Staat houden in de Haagse Schilderswijk. In plaats van naar de rechter te stappen is besloten uit te wijken naar de wijk Transvaal, laat de groep maandag weten. 

Bij een demonstratie van Pro Patria ruim een week geleden tegen de Islamitische Staat ontstonden rellen in de Haagse wijk. Journalisten werden aangevallen en een agent raakte gewond. Een paar dagen na de ongeregeldheden maakte Van Aartsen bekend in de Schilderswijk voorlopig geen enkele demonstratie van geen enkele organisatie meer toe te staan. 

Pro Patria, dat de vorige zogenoemde Mars van de Vrijheid zeventig procent zag worden ingekort wegens de rellen en daarom een nieuwe mars wil houden, stelt ‘even terzijde’ te schuiven dat het demonstratieverbod geen stand zou houden voor de rechter. Op de Transvaal rust geen veto van de burgemeester, geeft de groep aan. “En dit is een van de twee wijken waar de IS-aanhang sterk aanwezig is. Voor ons dus een acceptabel alternatief.” Inmiddels zouden al zo’n duizend mensen hebben toegezegd deel te nemen aan de mars. 

De Nederlandse Volks-Unie (NVU), die ook 20 september wilde demonstreren in de Haagse wijk, gaf eerder nog aan wel naar de rechter te stappen als Van Aartsen het demonstratieverzoek van de extreemrechtse partij afwijst. Partijvoorzitter Constant Kusters stelt niet te willen dat ‘de raddraaiers’ toch hun zin krijgen. 

Moslims claimden daarop alvast het Malieveld voor 20 september. Mocht de rechter het demonstratieverbod in stand houden, dan is de kans kleiner dat de NVU door de demonstratie zo vroeg al aan te kondigen, nog naar het Malieveld kan uitwijken.