Ruim 120 aanhoudingen rond Lowlands

De politie heeft rondom Lowlands 122 mensen aangehouden. Het gaat om festivalbezoekers die probeerden met drugs het terrein op te komen. Bijna alle zaken zijn direct afgedaan, meldt de politie maandag. Vijf zaken met minderjarige verdachten worden later behandeld. 

In totaal werd voor ruim dertigduizend euro aan boetes en voor 489 uur aan werkstraffen opgelegd. Zeven zaken werden geseponeerd vanwege de kleine hoeveelheid drugs. Alle verdovende middelen zijn in beslag genomen en vernietigd. 

In vergelijking met voorgaande jaren zijn in 2014 aanzienlijk meer uren aan werkstraf opgelegd. Het totale boetebedrag was hoger dan 2013 maar lager dan 2012. Dit geldt ook voor het aantal aanhoudingen. Vorig jaar werden 93 mensen aangehouden en in 2012 waren dat er 140. 

Bij de politie werden verder zestien aangiften gedaan voor onder meer zakkenrollerij en diefstal uit tentjes. Er kwamen slechts vier aangiften binnen van gestolen telefoons. Vorig jaar waren dat er nog 115. Een bezoeker deed aangifte omdat zijn tentje in brand was gestoken. 

Politie en justitie kijken tevreden terug op het festival. Ook de alcoholcontrole maandagochtend leverde nauwelijks bekeuringen op. Van de driehonderd festivalgangers die werden gecontroleerd hadden vijf bestuurders nog te veel alcohol in hun bloed. Verder werden vijftien mensen op de bon geslingerd omdat ze geen gordel droegen.