Wilders noemt aanpak jihadisme ‘slappe hap’

PVV-leider Geert Wilders is teleurgesteld in de kabinetsplannen om jihadisme in Nederland aan te pakken. Volgens hem gaat het grotendeels om bestaande maatregelen en kan jihadisme alleen bestreden worden met minder islam.

 “Het blijft politiek correcte slappe hap”, zegt Wilders in een verklaring. “Het kabinet durft opnieuw de olifant in de kamer die iedereen ziet, niet te benoemen: de islam.”

 Volgens Wilders is de islam het grote probleem. “Deze ideologie van haat en geweld is de basisprogrammering en oorzaak van de terreur. Het kabinet moet daarom in de eerste plaats inzetten op een de-islamisering van Nederland”, vindt de PVV’er.

 Ook wil Wilders dat aanhangers van IS en ‘jihadsympathisanten’ allemaal acuut het Nederlandse staatsburgerschap wordt ontnomen, ook wanneer ze alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. Het tegenhouden van jihadgangers is bovendien zinloos, zegt hij. “Laat ze maar gaan en zorg dat ze nooit meer terug ons land in komen. Grenscontroles herinvoeren dus.”

 Het kabinet wil met het zogenoemde actieprogramma ‘Integrale Aanpak Jihadisme’ haatzaaien en extremisme aanpakken. Jihadgangers en mensen die een opleiding volgen in een terroristisch traninskamp kunnen onder meer het Nederlanderschap verliezen. Ook wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken reisgegevens te verzamelen voor de bestrijding van terrorisme.

 20140829