Explosieve stijging discriminatieklachten

Met nog vier maanden te gaan is het aantal meldingen van discriminatie wegens ras dit jaar al verdubbeld ten opzichte van 2013. De explosieve toename komt deels door de uitspraak van PVV-voorman Geert Wilders, die in maart zei dat hij zou regelen dat er minder Marokkanen komen. Dat meldt het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam dinsdag.

Over heel vorig jaar ontvingen antidiscriminatiepunten in het land 3143 meldingen. De eerste acht maanden van dit jaar waren dat er 6285. De klachten die worden geregistreerd onder de noemer ras gaan over het beledigen of ongelijk behandelen van mensen vanwege bijvoorbeeld hun afkomst of huidskleur.

Een deel van de klachten over de Marokkanen-uitspraak van Wilders werd ingediend door autochtone Nederlanders, aldus het Amsterdamse meldpunt.

2014-09-02