Kabinet ’totaal overrompeld’ door jihadisme

Het kabinet leek ’totaal overrompeld’ door de toenemende radicalisering van Nederlandse moslims. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma donderdagochtend tijdens het debat over de aanpak van jihadisme.

 De dreiging van radicale moslims is groot en dichtbij, zei Buma. “Het is de grootste binnenlandse dreiging.” En het kabinet leek totaal overrompeld door dit radicalisme, in tegenstelling tot de beheerste reactie op de ramp met vlucht MH17. Buma hekelde de ‘haast ingelaste persconferentie’ afgelopen vrijdag waarbij nieuwe maatregelen werden afgekondigd.

 “Hoe kan het kabinet zo onvoorbereid zijn geweest? Een deel van de ontwikkelingen is toch al lang gaande?” Buma vroeg of het kabinet doorgaat met de ‘blinde bezuinigingen’ uit het regeerakkoord, zoals op de AIVD. De CDA’er is blij dat de bezuinigingen op de geheime dienst deels zijn teruggedraaid, maar het is niet genoeg. Er moet juist vijftig miljoen bij, aldus Buma.

 

 20140904