Gemeente Arnhem volgt 22 ‘jihadgangers’

De gemeente Arnhem volgt 22 mensen die mogelijk sympathiseren met terreurorganisatie Islamistische Staat (IS). Zeventien van hen wonen in Arnhem. Dat heeft burgemeester Herman Kaiser (CDA) dinsdag aan de Arnhemse raad medegedeeld.

De overige vijf mogelijke jihadgangers wonen elders in de regio Gelderland-Midden. “Waar precies doen we geen uitspraken over”, aldus een gemeentewoordvoerder. Vier Arnhemmers waren eerder afgereisd naar Syrië of Irak, maar zijn weer terug in Nederland. Vier anderen zijn vertrokken naar het door IS uitgeroepen kalifaat, maar zijn daar nog steeds.

De mensen die de gemeente in de gaten houdt zijn tussen de 14 en 40 jaar, aldus de burgemeester. De regio rond Arnhem behoort tot een van de drie zogenoemde jihadregio’s van Nederland en loopt van Nijkerk tot Zevenaar.

2014-09-09