Kamerlid boos over Marokkanenvraag in lesmateriaal

D66-Kamerlid Paul van Meenen stoort zich aan de vraag ‘Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel?’ in de vmbo-lessen maatschappijleer. De lesmethode, genaamd ‘Blikopener’, is risicovol volgens het Kamerlid. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag.

Volgens Van Meenen bestaat de lesmethode uit een ‘aaneenschakeling van vooroordelen’. Hij stoort zich volgens Trouw niet alleen aan de opgaven over Marokkanen, maar ook over ‘achterhaalde man-vrouwpatronen’. Hij vindt dat het lesmateriaal niet aan vmbo’ers moet worden aangeboden, omdat zij wellicht gevoeliger zijn voor wat op papier staat. “Ze zijn misschien wel minder kritisch ingesteld dan vwo’ers.” Het Kamerlid heeft vragen aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) gesteld over de lesmethode.

De vraag staat al sinds 2005 in het lesboek voor de twee laagste vmbo-niveaus. Het antwoord is volgens het antwoordmodel ‘Nee, natuurlijk niet’.

Uitgever Malmberg zegt het te betreuren dat mensen zich gekwetst voelen over de wijze waarop deze lesstof wordt aangeboden. Vanaf volgende week is online vervangende lesstof te verkrijgen.

2014-09-11