Helft volwassenen in 2019 vijftigplusser

De helft van de volwassenen is over vijf jaar ouder dan 50 jaar oud. Dat is voor het eerst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De vergrijzing gaat snel. Op dit moment is in 264 van de 403 gemeenten de helft van de inwoners de 50 al gepasseerd.

Die gemeenten zijn vooral te vinden in Noord-Holland, ten noorden van Amsterdam, Friesland, Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Twente, Zuid-Limburg, het zuiden van Noord-Brabant en Zeeland.

Het meest vergrijsd zijn de gemeenten Rozendaal en Laren, waar meer dan 65 procent van de volwassenen 50 jaar of ouder is. Het minst vergrijsd is de gemeente Utrecht, met minder dan dertig procent vijftigplussers.

Nederland vergrijst sinds 1950 steeds meer. Toen was nog een op de drie volwassenen een vijftigplusser. Naar verwachting is in 2019 een op de twee volwassenen ouder dan 50 jaar. Dat zijn 6,9 miljoen van de 13,7 miljoen volwassenen.

2014-09-15