Asielzoekers in oude gevangenis Hoogeveen

De voormalige gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen gaat vanaf november onderdak bieden aan zo’n 750 asielzoekers. Dat heeft de gemeente Hoogeveen maandag bekendgemaakt. Op termijn moeten er maximaal duizend asielzoekers kunnen worden opgevangen.

 De gevangenis wordt de komende maand verbouwd. In het gebouw zullen vooral vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea worden ondergebracht. De verwachting is dat de opvanglocatie zo’n twee tot vijf jaar door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in bedrijf wordt gehouden.

 “Als gemeente vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen voor een goede opvang van deze mensen”, aldus burgemeester Karel Loohuis, die benadrukte ook oog te hebben voor ‘de belangen van de omwonenden. Zij worden woensdag bijgepraat over het besluit.

 Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is naarstig opzoek naar opvanglocaties. Alleen al uit Syrië kwamen tot en met augustus zesduizend vluchtelingen binnen. De Grittenborgh werd tot eind 2013 als gevangenis gebruikt.

 2014-09-15