Wilders vraagt opnieuw om koran weg te halen

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdagochtend bij aanvang van de algemene beschouwingen opnieuw gevraagd om de koran weg te halen van de tafel van voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD). Die weigerde dat, waarop Wilders een hoofdelijke stemming aanvroeg. Een grote meerderheid verwierp vervolgens het voorstel.

Wilders vroeg het woord nog voordat Emile Roemer (SP) de beschouwingen zou aftrappen. De PVV-leider wees erop dat de Islamitische Staat (IS) de oorlog heeft verklaard aan het vrije Westen en de terreurorganisatie de koran als ‘grondwet’ beschouwt. “Op grond daarvan worden dagelijks mensen onthoofd.” De koran is een ‘license to kill’ voor IS, aldus Wilders.

“Ik vind het ongepast om op dit moment dat boek hier in ’s lands vergaderzaal te hebben”, zei de PVV-leider. “Ik wil u met klem verzoeken het boek nu uit de vergaderzaal te verwijderen.” Wilders heeft dit al eerder verzocht, en ook toen was er geen meerderheid. Daarom wees Van Miltenburg het verzoek af.

Roemer en PvdA-leider Diederik Samsom haalden hard uit naar Wilders. Voor een miljoen Nederlanders is de koran een bron van inspiratie en Wilders scheert hen nu over een kam, zeiden ze. “Ik ben er helemaal klaar mee”, aldus Samsom. Die wees erop dat ook gruwelijke dingen gebeuren in naam van de bijbel.

Een grote meerderheid van de Kamer stemde tegen het voorstel, de SGP incluis. Volgens Kees van der Staaij staan de bijbel en de koran niet op één lijn en hij steunde eerder het voorstel om de koran weg te halen wel. Maar nu maakt Wilders misbruik van de regels om een punt te maken. “Daarom zullen we niet voor stemmen”, aldus Van der Staaij in een stemverklaring.

2014-09-17