Achttien Nederlanders verdacht van jihadplannen

Achttien Nederlanders worden verdacht van het steunen van de jihad of het plannen van een jihadreis. Dat concludeert Trouw woensdag uit een rondgang langs de parketten van het Openbaar Ministerie.

Acht verdachten zitten in Nederland vast, twee in België en de rest is op vrije voeten in afwachting van een rechtszaak of hoger beroep. Ze komen uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Huizen, Amsterdam en de regio Arnhem. Woensdag wordt in hoger beroep besloten of twee vaders uit Huizen die volgens het OM met hun gezinnen naar Syrië wilden afreizen, terecht zijn vrijgelaten. De moeders worden ook verdacht.

Alle ouders zijn wegens gebrek aan bewijs inmiddels vrijgelaten. Hun kinderen werden na hun arrestatie in pleeggezinnen geplaatst, maar wonen inmiddels weer thuis. De rechtbank oordeelde dat niet is onderbouwd waarom er nu overheidstoezicht op de kinderen moet zijn. Er zou geen bewijs zijn dat de ouders op het punt stonden te vertrekken.

Zeven verdachten komen uit Den Haag. Onder hen zijn de 32-jarige Azeddine C. en zijn 24-jarige vrouw, die vorige maand in Duitsland werden opgepakt. Zij staan woensdag voor de raadkamer in Den Haag.

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops is het nog maar de vraag of de verdachten kunnen worden veroordeeld. Hij wijst er in de krant op dat deelnemen aan een gewapend conflict in het buitenland op zichzelf niet strafbaar is. Alleen als bijvoorbeeld oorlogsmisdaden worden gepleegd of een tegenstander van Nederland wordt geholpen zijn mensen strafbaar.

2014-09-17