Categories Nieuws Artikelen

Nederlands vliegtuig spot migrantenboot bij Sicilië

Een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht heeft dinsdag ten zuiden van Sicilië een rubberboot met ongeveer vijftig migranten aangetroffen. De migranten zijn vervolgens door de Italiaanse autoriteiten opgepikt en aan land gebracht, meldt de marechaussee woensdag.

Het vliegtuig van de kustwacht is voor vier weken gestationeerd op het eiland Pantelleria, ten zuidwesten van Sicilië. Het draagt daar bij aan het bewaken van de Europese buitengrenzen door dagelijks te vliegen over de zee tussen de Italiaanse en Noord-Afrikaanse kust. Hiervoor zijn drie vliegers van de luchtmacht en de marine en drie waarnemers van de marechaussee, douane en Rijkswaterstaat op Pantelleria gestationeerd.

Vorige week zijn bij Malta, ten zuiden van Sicilië, nog rond de vijfhonderd mensen verdronken toen mensensmokkelaars een boot met migranten opzettelijk tot zinken brachten. De boot met Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren en Sudanezen was uit Damietta in Egypte vertrokken. De smokkelaars zouden hebben geëist dat iedereen op kleinere boten overstapte. Toen dat niet gebeurde gebruikten ze een boot om de andere te rammen.

 2014-09-17