Burgemeester spreekt Turken over ‘Gaza-incidenten’

In Amsterdam doen zich steeds meer incidenten voor die te maken hebben met spanningen in de Gazastrook. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) ziet een ‘duidelijke piek’ in augustus, zo schrijft hij woensdag in een brief naar de gemeenteraad.

Sinds eind juli zijn dertig pro- of anti-Gaza-incidenten waargenomen. In tien gevallen ging het om discriminerende uitingen zoals bekladdingen met hakenkruizen. Deze bekladdingen vonden vooral plaats in de stadsdelen Nieuw-West, Zuid en Oost.

Een incident op het Krugerplein viel volgens de burgemeester het meest op. Hier werd eind juli een brandbom naar een Israëlische vlag gegooid. Bij de gemeente kwamen veel brieven, mails en telefoontjes binnen van mensen die zich zorgen maakten, aldus Van der Laan.

De gemeente houdt de situatie scherp in de gaten. “Politie, stadsdelen en diensten informeren actief bij scholen, jongerenwerk en andere organisaties naar de mogelijke weerslag van het conflict in Amsterdam”, aldus de burgemeester.

De burgemeester heeft gesprekken gevoerd met Amsterdammers, onder wie inwoners van joodse, Turkse en Marokkaanse herkomst. In de ambtswoning van de burgemeester is een bijeenkomst georganiseerd om te spreken over manieren om de spanningen in de hoofdstad te verminderen. Op 24 september staat een vervolgbijeenkomst gepland.

Dinsdag werd een mortiergranaat vanuit de Gazastrook naar Israël afgevuurd. Dit was de eerste granaat sinds de militante Palestijnse beweging Hamas en Israël na een vijftig dagen durende oorlog vorige maand een staakt-het-vuren afspraken.

2014-09-17