Dertig miljoen uitgeloofd voor gouden tip MH17

Voor de tip die leidt tot duidelijkheid over de identiteit van degenen die vlucht MH17 hebben neergeschoten is dertig miljoen dollar uitgeloofd. Het geld is gedeponeerd bij het Duitse onderzoeksbureau Wifka, meldt het bureau woensdag.

Het geld is gestald in het Zwitserse Zürich en kan daar of in een andere door de ‘klokkenluider’ te kiezen plaats worden uitgekeerd. De anonieme schenker is volgens Wifka bereid de tipgever een nieuwe identiteit te geven, iets dat doorgaans alleen landen kunnen doen.

Het bureau wil onder meer weten wie vlucht MH17 heeft neergehaald, wie daartoe bevel heeft gegeven, of dit vanuit een politiek, economisch of militair motief is gedaan, of het om een ongeluk ging, wie probeert de ware toedracht te verhullen, wat er is gebeurd met de mensen die de vlucht hebben neergehaald en wat er met het wapen is gebeurd.

Het bureau raadt eventuele klokkenluiders aan alleen contact op te nemen via een advocaat en geen details per mail of telefoon te geven.

Vlucht MH17 stortte precies twee maanden geleden neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om. Alles wijst erop dat het toestel is neergehaald.

 

 2014-09-17