‘Wilders misbruikt onderzoekscijfers’

PVV-leider Geert Wilders heeft oude onderzoeksresultaten misbruikt door bij de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer te stellen dat 73 procent van de Nederlandse moslims Syriëgangers als helden beschouwt. Dat onderzoek was gericht op de strijd tegen de Syrische president Bashar Assad, zegt onderzoeksbureau Motivaction donderdag in Trouw.

Het Syrische leger ging vorig jaar hard tekeer in onder meer Aleppo. De wereld sprak over ingrijpen en tal van jihadisten reisden af naar Syrië om hun geloofsgenoten tegen de gruwelen van Assad te beschermen. Van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), die nu in de schijnwerpers staat vanwege massa-executies en onthoofdingen, had vrijwel niemand toen gehoord.

Door de cijfers van vorig jaar nu te gebruiken, ontstaat de indruk dat de meeste Nederlandse moslims ook achter de gruwelen van IS staan. Dat wil Motivaction rechtzetten. “Het beeld van islamitisch terrorisme was niet van toepassing. We hebben toen vragen gesteld over de strijd tegen president Assad, niet over steun voor IS. Op dit moment kun je die cijfers niet gebruiken”, zegt senior-onderzoeker Ahmed Ait Moha.

Ook de bewering van Wilders dat driekwart van de Nederlandse moslims liever de sharia wil dan de Nederlandse wet wordt in twijfel getrokken. In het onderzoek van professor sociologie en migratie Ruud Koopmans geeft zeventig procent van de Nederlandse moslims aan de regels van de koran belangrijker te vinden dan seculiere wetten.

“De regels van de koran gelijkstellen aan de sharia, vind ik een overdrijving”, zegt Koopmans in de krant. Hij stelt de overdrijving te betreuren omdat de cijfers op zichzelf al verontrustend genoeg zijn. “Het leidt ertoe dat er geen discussie ontstaat. Wilders schiet zo zijn doel voorbij.”

De PVV-leider toont zich niet onder de indruk van de kritiek. “Alles wat ik heb gezegd staat in het onderzoek”, stelt hij desgevraagd in een reactie. Hij doet de kritiek van de onderzoekers af als ‘politiek correcte angsthazerij’. “Mijn conclusie staat als een huis.”

 2014-09-18