PvdA-fractie bijeen na vertrek Cohen


De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is dinsdag rond 10.30 uur begonnen aan de eerste vergadering na het vertrek van partijleider Job Cohen. Kandidaten voor zijn opvolging hebben zich nog niet gemeld.

“Gisteren is de kogel door de kerk gegaan, op een manier die we allemaal betreuren”, zei waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem bij aankomst in de Tweede Kamer tegen de NOS. “Nu gaan we met z’n allen een nieuwe fase in.”

De komende weken wordt een nieuwe fractievoorzitter gekozen. Zittende Kamerleden kunnen zich kandidaat stellen, waarna de PvdA-leden hun voorkeur mogen uitspreken. De uitslag van de ledenraadpleging vormt een ‘zwaarwegend advies’ aan de fractie, die formeel de nieuwe fractieleider kiest.

Van de meer prominente PvdA-Kamerleden is Dijsselbloem tot nu toe de enige die een kandidatuur heeft uitgesloten. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek maandagavond dat Diederik Samsom onder PvdA-kiezers favoriet is, gevolgd door Ronald Plasterk.

Cohen kondigde maandag zijn vertrek aan als PvdA-leider. Hij zei tot de conclusie te zijn gekomen dat hij er niet in is geslaagd de PvdA-boodschap goed over te brengen.

21 februari 2012, 10:40 
©novum