Nederland zint nog op bijdrage tegen IS

Premier Mark Rutte (VVD) kan nog niet zeggen of en hoe Nederland gaat bijdragen aan het internationale militaire optreden tegen de terreurorganisatie IS. Dat bleek vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Rutte wilde niet bevestigen dat Nederland F-16’s gaat sturen, zoals alom wordt aangenomen. Volgens de premier staat ook nog niet vast dat Nederland gaat deelnemen. “We zijn serieus bereid na te denken over een militaire bijdrage, maar dat is nog geen gegevenheid”, zei Rutte. Uitsluitsel verwacht hij op zijn vroegst volgende week.

Nederland is volgens Rutte volop in gesprek met bondgenoten. Daarbij gaat het onder meer om de vraag wat het precieze doel wordt van de missie en hoe moet worden omgegaan met actie in of boven Syrië. Bombardementen op IS-doelen in Irak zijn volkenrechtelijk niet erg problematisch, omdat de Iraakse regering om hulp heeft gevraagd. “In Syrië ligt het ingewikkelder”, zei Rutte.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is vrijdag in New York voor overleg in de VN-Veiligheidsraad over de aanpak van IS.

2014-09-19