‘Meer dan 130.000 Syriërs naar Turkije gevlucht’

Het aantal Syrische vluchtelingen dat de afgelopen vier dagen naar Turkije is gevlucht is opgelopen tot 130 duizend. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maandag gezegd. Volgens hem is Turkije voorbereid op het ergste, mochten er nog meer migranten het land in stromen.

De vluchtelingen wagen sinds donderdag in groten getale de oversteek naar Turkije. Zij proberen te ontsnappen aan de oprukkende terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die bij de grens is opgetrokken naar de stad Kobani. Het leeuwendeel van de migranten bestaat uit Koerden.

De Koerdische regio in Syrië was relatief rustig en vreedzaam tijdens het conflict dat het land al meer dan drie jaar in zijn greep houdt. Ooggetuigen lieten weten dat IS-strijders zich bij hun veroveringstocht schuldig maakten aan stenigingen, onthoofdingen en brandstichting.