Helft patiënten durft arts niets te vragen

Veel chronisch zieken durven tijdens een gesprek met hun arts niet verder te vragen. Ruim de helft ervaart een barrière, wil niet lastig zijn of heeft het idee dat de dokter te weinig tijd heeft. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel maandag na onderzoek onder ruim 1300 patiënten.

“Er blijft altijd maar die grote afstand of dat ontzien van de dokter”, zegt programmaleider Sandra van Dulmen in een verklaring. “Patiënten zijn bang dat de dokter het te druk heeft, ze zien de volle wachtkamer en ze maken hun eigen behoefte ondergeschikt aan de agenda van de dokter.”

De onderzoekers stellen dat artsen zich meer bewust moeten zijn van het probleem. Ze zouden meer moeite moeten doen om na te gaan of patiënten al hun vragen hebben gesteld. Ook gebeurt het te vaak dat een patiënt een medische term niet begrijpt zonder dat hij de mogelijkheid krijgt om dat te zeggen.

Volgens Nivel ervaren patiënten bij verpleegkundigen opvallend genoeg veel minder vaak een barrière. Mogelijk hebben ze dan minder het idee dat er te weinig tijd is.

Mensen die hun mond dichthouden tijdens het spreekuur zijn vooral kwetsbare patiënten. Ruim een derde zou daarvoor hulp willen krijgen.

2014-09-22