Geen aanwijzingen voor aanslag Turks Haagse jihadisten

De twee Haagse jihadisten die vorige maand in België werden aangehouden hadden geen plannen voor een aanslag op het kantoor van de Europese Commissie. Ook zijn bij hen geen explosieven gevonden. Dat zegt een woordvoerder van het federaal parket in Brussel maandag.

Tijdens een van de huiszoekingen in Nederland werd wel materiaal gevonden waar eventueel een explosief mee kan worden gemaakt. Dat was echter verre van gebruiksklaar, aldus het Belgische openbaar ministerie.

Volgens de woordvoerder zijn er verder geen aanwijzingen dat er een ‘concreet plan’ voor een aanslag klaarlag. Wel ontdekte het Belgische OM in de loop van het onderzoek dat bepaalde personen zich steeds ophielden in de buurt van Europese instellingen.

De Nederlands-Turkse jihadisten zitten nog vast. De man en vrouw werden op luchthaven Zaventem opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Het tweetal reisde vermoedelijk eerder af naar Syrië.

2014-09-22