3,5 jaar cel geëist tegen weduwe PVV-Statenlid

De weduwe van PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer moet van het Openbaar Ministerie 3,5 jaar de gevangenis in wegens fraude. De 54-jarige Monique S. hoorde de straf maandag tegen zich eisen bij de rechtbank in Den Haag.

Het OM stelt dat de advocate jarenlang stelselmatig fraude heeft gepleegd en dat haar slachtoffers daar nog steeds de financiële gevolgen van ondervinden. “Daarnaast is ze advocaat en heeft ze een bepaalde verantwoordelijkheid. Ze heeft misbruik gemaakt van haar functie”, licht een woordvoerder van justitie toe.

S. wordt verdacht van onder meer valsheid in geschrifte en witwassen. De vrouw zou cliënten van haar advocatenkantoor in Den Haag voor miljoenen euro’s hebben opgelicht door brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te vervalsen.

“In eerste instantie heeft de verdachte bekend schuldig te zijn, maar later heeft ze die verklaring veranderd en gezegd dat haar man haar gedwongen heeft”, aldus de woordvoerder. De officier van justitie heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de verschillende verklaringen en is tot de conlusie gekomen dat de eerste verklaring juist is.

Jos van Hal Scheffer pleegde een maand nadat de kwestie aan het licht kwam zelfmoord, in juli 2012. De rechtbank doet op 6 oktober uitspraak.

20140922