Schnabel: Wilders is gevaarlijk

PVV-leider Geert Wilders is gevaarlijk. Dat zegt de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Paul Schnabel in een interview met Elsevier.

De gedoogpartner is volgens Schnabel ‘echt een machtspoliticus’. Hij ‘wordt niet door emoties geregeerd en dat maakt hem gevaarlijk’. Dat onderscheidt Wilders volgens de SCP-directeur van Pim Fortuyn. “Die wilde vooral bemind worden en was daardoor kwetsbaar. Fortuyn wilde niet zozeer de premier van Nederland worden, als wel de koningin.”

Schnabel hekelt ook het meldpunt voor overlastgevende Oost-Europeanen dat de PVV onlangs instelde. Dat is volgens hem onderdeel van de ‘Dutch freak show’, de ‘gekke dingen’ die buitenlanders interessant vinden aan Nederland zoals euthanasie, het homohuwelijk en ‘prostitutie als onderdeel van het midden- en kleinbedrijf’.

“Het is wel duidelijk dat Wilders steeds voor zaken kiest die taboe zijn of heel belangrijk als symboolpolitiek”, zegt Schnabel verder over het meldpunt. Volgens Schnabel met wisselend succes. Zo ging de gedoogpartner volgens hem te ver met zijn kritiek op het dragen van een hoofddoek door koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek in Oman. “Zeker omdat Wilders zelf de eerste is die een keppeltje opzet wanneer hij een synagoge binnengaat”, aldus Schnabel.

22 februari 2012, 12:14 
©novum