‘Kabinet moet afstand nemen van Polen-meldpunt’

Het kabinet moet zich publiekelijk distantiëren van het PVV-meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen. Dat eist de secretaris-generaal van de Raad van Europa Thorbjørn Jagland in een brief die hij heeft gestuurd aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rostenthal (VVD).

Jagland benadrukt het recht op de vrijheid van meningsuiting, maar hij zet tegelijkertijd vraagtekens bij de website. De Noor is ‘bezorgd’ omdat het meldpunt wordt beheerd door een ‘politieke partij die wordt geassocieerd met de regeringscoalitie’. De secretaris-generaal wijst erop dat het meldpunt in brede zin wordt beschouwd als ‘xenofoob’.

Het kabinet heeft tot nu toe altijd geweigerd afstand te nemen van het meldpunt. Vanuit de Tweede Kamer en ook uit Brussel klonk al forse kritiek op het initiatief van de PVV. Premier Mark Rutte (VVD) en Rosenthal hebben tot nu toe gezegd dat het gaat om een website van de PVV en dat het geen regeringsaangelegenheid is.

22 februari 2012, 13:45 
©novum