‘Roemeense gelukszoekers vertrekken alweer’

Een deel van de arbeidsmigranten uit Roemenië die dit jaar naar Nederland kwamen, is alweer vertrokken. Dat schrijft het AD maandag op basis van een rondgang. De vooraf gevreesde gelukszoekers hebben onder meer moeite met de hoge kosten van levensonderhoud.

“Nederland is niet het luilekkerland dat ze zich hadden voorgesteld”, zegt directeur John van der List van uitzendbureau Goodmorning. Hij haalde in totaal zeshonderd Roemenen naar Nederland. Tweehonderd zijn er inmiddels weer terug.

De Roemenen krijgen in Nederland maar net boven het minimumloon betaald terwijl de huren en zorgpremies wel fors zijn. Ook is de taal voor veel arbeidsmigranten een probleem. Van der List gaat Roemenen nu veel beter voorlichten over wat hen in Nederland te wachten staat.

Bulgaren en Roemenen hebben sinds 1 januari geen vergunning meer nodig om in Nederland te werken. Ze moeten zich wel inschrijven bij het zogeheten register niet-ingezetenen en krijgen dan een burgerservicenummer.

Veel mensen vreesden een ‘stortvloed’ aan gelukszoekers, maar uit eerdere cijfers bleek het aantal mensen dat daadwerkelijk de stap nam om naar Nederland te komen meeviel. In de eerste negen maanden lieten zich 3860 Roemenen en 1964 Bulgaren inschrijven.

2014-10-06