Zorgen scholen over komst asielkinderen

Scholen en gemeenten maken zich in toenemende mate zorgen over de grote toestroom van asielkinderen. De Landelijke Onderwijs Werkgroep voor Asielzoekers en Nieuwkomers (LOWAN) krijgt sinds april veel telefoontjes binnen met vragen over het opvangen van kinderen, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving hierover van de NOS.

Asielkinderen moeten binnen acht weken na aankomst onderwijs kunnen krijgen maar veel scholen en gemeenten worstelen met vragen over de financiering en andere praktische problemen zoals het lesgeven aan kinderen die geen Nederlands spreken. Volgens de LOWAN zitten sommige scholen ‘echt met de handen in het haar’.

“We zouden graag zien dat er een beter beleid komt en dat gemeenten en andere instanties vooraf al gaan nadenken over het opvangen van asielkinderen”, zegt de woordvoerder. “Nu moet dat vaak op stel en sprong gebeuren en is zijn we vaak een halfjaar verder voordat er iets is gebeurd.”

De LOWAN roept de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de PO-raad en het ministerie van Onderwijs op om samen om de tafel te gaan.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers opende in de afgelopen maanden veel nieuwe asielzoekerscentra om de grote toestroom van vluchtelingen te kunnen opvangen. Het aantal asielaanvragen in Nederland verdubbelde in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste halfjaar vroegen 12.280 vluchtelingen voor de eerste keer asiel aan, terwijl dat er in 2013 6220 waren.

2014-10-06