Van Aartsen wil geen Kamerbestorming meer

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen wil geen spontane demonstraties meer in de Tweede Kamer. Dat zei hij dinsdagochtend op Radio 1 naar aanleiding van het protest van ruim honderd Koerdische betogers maandagavond.

 “Dit moeten we niet meer hebben. Hier moeten afspraken over worden gemaakt”, reageerde Van Aartsen, die verrast was door de plotselinge betoging. Hij vindt dat de Koerden kunnen demonstreren wat ze willen, maar dat moeten ze van tevoren wel keurig melden. “Dat hebben ze eerder ook een aantal keer gedaan en zo moet het.”

 Overigens had Van Aartsen niet het idee dat de demonstranten de Kamer bestormden. “De deuren zijn wellicht keurig opengegaan. Ze hebben niets verstoord.” Toch vindt de burgemeester dat het op deze manier niet meer moet. Hij stelt wel dat ook rekening moet worden gehouden met alle emoties van de Koerden.

 Van Aartsen hield de ontwikkelingen vanuit het commandocentrum van de gemeente samen met de politieleiding in de gaten. Ook hield hij contact met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Het was volgens hem een logische zet om haar naar de Kamer te sturen. “Het is vrij belangrijk dat een burgemeester aanwezig is waar het beleid wordt gemaakt. Een burgemeester moet zich zelden of nooit in het gewoel begeven.”

 PVV-leider Geert Wilders reageert kritisch op de demonstratie. Voor hem is het bestormen van de Tweede Kamer ‘door wie dan ook’ onacceptabel. “Beveiliging lijkt zo lek als een mandje. Waarom doet Kamervoorzitter toezeggingen?”, twittert hij maandagochtend.

 Ook de Haagse Groep de Mos-Ouderenpartij vindt het binnendringen van het parlement ‘onaanvaardbaar’. Ze eisen tekst en uitleg van Van Aartsen.

 2014-10-07