Baanvooruitzicht hbo’ers ongunstig

Bijna driekwart van de huidige eerstejaars hbo’ers krijgt straks moeite met het vinden van een baan. Maar liefst 45 procent volgt een opleiding met ongunstige verwachtingen. Dat staat in de dinsdag gepubliceerde Keuzegids HBO 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI).

 De minste kans op een baan maken studenten informatica, communicatie, toerisme en bedrijfskunde. Ook fysiotherapie en veiligheidskunde zijn riskante studies. De studenten zullen waarschijnlijk veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren.

 De situatie is verslechterd ten opzichte van de vorige gids. Dat komt vooral door recente overheidsbezuinigingen, zeggen onderzoekers. Ook blijven ouderen langer werken waardoor er minder banen vrijkomen voor jongeren.

 CHOI-directeur Frank Steenkamp stelt dat de invoering van het leenstelsel op een erg ongunstig moment komt. “Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog 35 jaar tegen een fikse studieschuld aan”, zo schetst hij het vooruitzicht van de huidige generatie hbo’ers.

 In de Keuzegids zijn zoals altijd ook de onderwijsinstellingen op kwaliteit beoordeeld. De nummer drie van vorig jaar, de internationale hogeschool NHTV in Breda, is dit jaar als beste gekwalificeerd. Inholland valt opnieuw in de categorie slechtste instellingen.

 2014-10-07