Gesprek met Koerden ‘indringend’

De Tweede Kamerleden die zich bezighouden met buitenlandse zaken hebben dinsdagochtend een ‘indringend gesprek’ gehad met een delegatie van de Koerden die maandagavond de Kamer binnendrongen. Dat laat D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma na afloop weten. De Koerden spreken over een ‘positief’ gesprek.

“Begrijpelijkerwijs waren ze gevangen tussen machteloosheid en woede”, twittert hij. Bij het gesprek waren naast Sjoerdsma en vijf vertegenwoordigers van de Koerden onder anderen SP-Kamerlid Harry van Bommel en VVD-Kamerlid Han ten Broeke aanwezig. Zij lieten maandagnacht al weten ‘van harte bereid’ te zijn om de delegatie te ontvangen.

De Kamerleden hebben in het gesprek vooral naar de Koerden geluisterd. Ze willen dat het kabinet de Koerdische strijders steunt die in het Syrische Kobani al wekenlang vechten tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De Kamerleden hebben verder geen toezeggingen gedaan.

Hoewel geen toezeggingen zijn gedaan, is het gesprek voor de Koerden positief verlopen, zegt een woordvoerder van de Federatie Koerden in Nederland in een reactie. “We weten natuurlijk ook wel dat de Kamerleden niet zomaar kunnen beslissen om IS te bombarderen, maar ze begrijpen nu wel wat wij willen en waarom actie zo belangrijk is.”

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zegde het gesprek maandagnacht toe toen zo’n honderd Koerden de hal van de Kamer waren binnengedrongen. Pas na het gesprek met Van Miltenburg verlieten ze het gebouw.

2014-10-07