AIVD de fout in bij afluisteren verdachten

De AIVD heeft tussen september 2012 en augustus 2013 een aantal mensen afgeluisterd terwijl daar geen toestemming voor was. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

In vier gevallen werden familieleden of kennissen afgeluisterd om zo het echte doelwit te pakken te krijgen. Daarnaast is de AIVD in twee operaties te lang doorgegaan met afluisteren terwijl dat niet nodig was. Ook is twee keer het telefoon- en internetverkeer van mensen met een vertrouwensfunctie, zoals een arts of een notaris, bekeken.

Verder is de AIVD drie keer de mist ingegaan bij het onderscheppen van satelliet- en radiocommunicatie. De inlichtingendienst had niet voldoende gemotiveerd waarom de informatie werd doorzocht aan de hand van bepaalde namen en nummers.

De toezichthouder wilde dinsdag eigenlijk ook bekendmaken hoeveel mensen er worden afgeluisterd, maar daar stak minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) een stokje voor. Volgens hem is die informatie geheim en zou het bovendien zicht geven op de actuele werkwijze van de AIVD.

2014-10-07