Geert Wilders verdacht van discriminatie

PVV-leider Geert Wilders wordt verdacht van discriminatie. Zijn uitlatingen over ‘minder Marokkanen’ op 13 en 19 maart zijn beledigend en zetten aan tot haat. Wilders wordt binnenkort verhoord, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag.

Volgens het OM blijkt uit een ‘uitvoerige juridische analyse’ dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. De verdenking is dusdanig, dat ‘strafvervolging in de rede ligt’.

Het horen van een verdachte is een vast onderdeel van een strafproces. Wilders wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras. Bovendien zet hij aan tot discriminatie en haat.

Wilders beloofde in een partijtoespraak na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart dat hij voor ‘minder Marokkanen in Den Haag’ zou zorgen. Hij vroeg aan de zaal of zij minder of meer Marokkanen in de hofstad wilden, waarop zijn toehoorders ‘minder minder’ scandeerden. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders daarop.

Op 13 maart stelde Wilders op een marktplein in Den Haag voor het eerst dat de stad met ‘minder Marokkanen’ door kon. Tegen de NOS zei hij dat mensen stemmen voor een stad ‘met minder lasten en als het even kan ook wat minder Marokkanen’.

 Naar aanleiding van deze uitlatingen kwamen ruim 6400 aangiften binnen. Het OM heeft nog niet definitief besloten Wilders te vervolgen.

 2014-10-09