COA hoeft Albayrak niet te betalen

Voormalig directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is terecht ontslagen. Ze heeft geen recht op een ontslagvergoeding. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald in twee procedures die het COA en Albayrak tegen elkaar hadden aangespannen.

Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat Albayrak, die in september 2011 op non-actief werd gesteld, heeft gelogen over het privégebruik van haar dienstauto. Albayrak heeft medewerkers opdracht gegeven haar agenda aan te passen om privéritten te verhullen. Dat deed ze om te voorkomen dat haar salaris, inclusief compensatie voor de bijtelling wegens privégebruik, boven de balkenendenorm zou komen.

Albayrak eiste een ontslagvergoeding en een schadevergoeding van samen zo’n vier ton. Daarbovenop wilde ze geld zien omdat het COA heeft geweigerd haar weer aan het werk te laten gaan, ondanks een bevel daartoe van het gerechtshof in Den Haag. Hierbij ging het om ruim zes ton. Volgens de rechtbank was de weigering terecht, omdat er nieuwe feiten aan het licht waren gekomen.

De zaak rond Albayrak kwam aan het rollen toen de NOS in september 2011 berichtte over misstanden bij het COA. In april 2012 bleek uit een onderzoek in opdracht van toenmalig minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat onder Albayrak een angstcultuur heerste bij het COA. Ook deze onderzoekscommissie concludeerde dat Albayrak had gelogen. Albayrak werd vervolgens ontslagen.

2014-10-08