Taxi mag blindengeleidehond niet meer weigeren

Taxichauffeurs zijn straks verplicht om blindengeleidehonden mee te nemen. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) gaat een vervoerplicht in de wet vastleggen, schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

“Het is onacceptabel dat er nog altijd blinden en slechtzienden zijn die een taxi niet in mogen omdat ze een blindengeleidehond bij zich hebben. Ik vind het jammer, maar helaas kan dit probleem blijkbaar alleen via wetgeving worden aangepakt”, aldus Mansveld in een verklaring. Het ministerie heeft gekeken of er nog andere oplossingen waren, maar gesprekken met gemeenten en belangenorganisaties leverden niets op.

Enkele gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, hebben al een vervoerplicht ingevoerd. Chauffeurs die hier worden betrapt op het weigeren van hulphonden worden bestraft met boetes en kunnen zelfs hun taxivergunning kwijtraken.

2014-10-08