SP wil verbod op snorfiets

Snorfietsen zijn niet meer van deze tijd en moeten worden verboden. Dat vindt SP-Kamerlid Farshad Bashir. Hij wil dat bestaande snorfietsen worden omgekat tot bromfietsen, schrijft De Telegraaf woensdag. Snorfietsbestuurders krijgen op deze manier een helmplicht en mogen niet langer op het fietspad rijden.

Snorfietsen kunnen volgens Bashir makkelijk worden opgevoerd van 25 naar 45 kilometer per uur. Wie langzamer wil rijden, koopt maar een elektrische fiets, stelt hij voor. De SP’er denkt daarmee een groot deel van het snorfietsprobleem in onder meer Amsterdam te kunnen oplossen.

Voor de kleine groep die echt de weg niet op wil, moet gekeken worden naar een tijdelijke subsidie zodat ze hun snorfiets kunnen inruilen voor zo’n elektrische fiets. “Hiermee boeken we meteen een enorme milieuwinst aangezien snorscooters voor gigantisch veel luchtverontreiniging zorgen”, zegt Bashir in de krant.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet in juni weten de wet aan te willen passen zodat gemeenten snorfietsers kunnen verplichten van het fietspad af te gaan en een helm te dragen. Een landelijke helmplicht gaat voor haar te ver.

De gemeente Amsterdam had gevraagd om maatregelen omdat het te gevaarlijk wordt op de fietspaden omdat zowel het aantal fietsers als het aantal snorfietsers toeneemt en snorfietsers vaak te hard rijden. De wetsaanpassing lijkt het echter niet te halen omdat de Kamer niet voor is. De Kamer bespreekt de kwestie donderdag.

2014-10-08