Rutte bekijkt belastingvrijstelling Oranjes

Het kabinet gaat de voor- en nadelen van de belastingvrijstelling van het koninklijk huis nog eens op een rij zetten. Dat zegde premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond toe tijdens het debat over de kosten van het koninklijk huis.

Onder meer de PvdA en de SP pleitten er tijdens het debat opnieuw voor om de belastingvoordelen die koning Willem-Alexander geniet af te schaffen. Zo betaalt de koning bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting. Rutte herhaalde dat hij een tegenstander is om deze voordeeltjes te schrappen, omdat het in de praktijk weinig uithaalt.

Als de koning inkomstenbelasting gaat betalen, zal hij een hogere bruto-uitkering krijgen. “Wat win je daar mee?”, hield Rutte de Kamer voor. Niettemin zal Rutte de belastingvrijstellingen betrekken bij de evaluatie van de begroting van de koning, zo zegde hij toe. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt toonde zich blij met deze toezegging.

2014-10-07