PVV wil taaltoets voor alle leraren

De PVV wil dat alle leraren verplicht een taaltoets maken. Dat stelt Kamerlid Harm Beertema donderdag in Spits. Hij reageert daarmee op een initiatief van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge die alle docenten in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een dergelijke taaltest wil laten maken.

“De pabo’s en de lerarenopleidingen zijn in het recente verleden ernstig tekortgeschoten op rekenen en taalbeheersing en dus ligt het voor de hand om leraren te testen”, zegt Beertema in de krant. De PVV’er wil het plan eerst uitvoeren in de grote steden omdat daar de ‘nood het hoogst’ zou zijn.

Ook CDA’er Jack Biskop juicht het initiatief toe, maar hij wil er geen verplichting van maken. “Ik wil dat graag aan de scholen overlaten, niet vanuit Den Haag voor ze regelen. Laat ieder schoolbestuur zijn eigen verantwoordelijkheid nemen”, reageert hij.

De Jonge wil dat door middel van een test alle docenten hun leerlingen kunnen helpen of corrigeren op het gebied van taal. “Dus ook een geschiedenis- of gymleraar”, zei een woordvoerder woensdag. De toets moet er uiteindelijk voor zorgen dat het niveau onder de leerlingen ook omhoog gaat.

23 februari 2012, 08:51 
© novum