‘Politie weer in de fout met aanbestedingen’

De politie heeft wederom fouten gemaakt bij de inkoop van nieuw materiaal. Een aanbesteding van veertigduizend portofoons zou in september oneerlijk zijn verlopen, meldt De Telegraaf maandag. De berichten komen kort na een omstreden aankoop van politieauto’s.

Bij een startbijeenkomst van de aanbesteding van de portofoons bleek dat de politie alle portofoons bij één producent wilde afnemen. Verschillende verkopers zeggen tegen De Telegraaf dat deze deal al voor de aanbesteding was gesloten, waardoor zij buitenspel kwamen te staan. Een woordvoerder van de politie bevestigt de werkwijze in de krant. “Die is gebaseerd op interne doelstellingen en door het werkveld opgestelde eisen en wensen anderzijds.”

De politie kwam in september ook al in opspraak, toen bij een aanbesteding van politieauto’s integriteitsschendingen plaatsvonden. Ook bij de inkoop van de auto’s was duidelijk dat de auto’s bij een vooraf bepaalde verkoper zouden worden ingekocht. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gelastte daarop een onderzoek.

In een rapport van de commissie Schouten/Telgen, die het onderzoek uitvoerde, werd geadviseerd niet langer te focussen op één leverancier. De Telegraaf meldde eerder ook al dat sprake zou zijn van aanbestedingsfraude bij de aankoop van de portofoons, maar komt daar nu met meer bewijs voor.

2014-10-13