Turkse rechter verdaagt zaak afwezige Saban B.

De beruchte vrouwenhandelaar Saban B. kan nog ruim twee maanden relatief ongestoord rond blijven lopen in Turkije. De rechtbank in Istanbul heeft zijn proces woensdag uitgesteld tot 24 december, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De zaak is verdaagd omdat B. en zijn advocaten niet kwamen opdagen.

De rechtbank wilde de zaak woensdag inhoudelijk behandelen om te bepalen of B. zijn straf in Turkije kan uitzitten. Turkije levert geen onderdanen uit, maar kan een straf die in een ander land is opgelegd wel overnemen.

Saban B. stond aan het hoofd van een bende die vrouwen met geweld in de prostitutie dwong. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en negen maanden. Toen hij in 2009 verlof kreeg om zijn pasgeboren baby te zien, zag hij zijn kans schoon om naar Turkije te vluchten.

De afgelopen maanden doken privéfoto’s op van B. waar ophef over ontstond. Op de foto’s lijkt het alsof B. een zorgeloos leven leidt in Turkije. Verschillende politieke partijen vroegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering.

2014-10-15