Duo aangehouden voor DigiD-fraude

Een 25-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Roosendaal zijn woensdag aangehouden op verdenking van fraude met 180 DigiD’s. Op deze manier zouden ze ruim vijftigduizend euro hebben buitgemaakt, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Ook vier zogenoemde geldezels zijn opgepakt.

De twee Roosendalers zouden door middel van phishing, het laten inloggen van mensen op valse websites, inloggegevens van voornamelijk ouderen hebben verkregen. Hiermee veranderden ze bankrekeningnummers, waardoor uitkeringen naar andere rekeningen werden overgemaakt.

De geldezels hadden hun rekening beschikbaar gesteld om geld op te storten, waarna het wordt doorgesluisd naar de fraudeurs. In totaal zijn zeventig bankrekeningen verdacht, aldus het OM. Deze rekeningen zijn geblokkeerd.

De FIOD, de opsporingsdienst van het ministerie van Financiën, kreeg het duo in de gaten toen de beheerder van DigiD halverwege vorige maand aangifte deed van fraude. Het OM zegt dat de schade beperkt is gebleven. De slachtoffers zijn inmiddels schadeloos gesteld.

2014-10-16